Verwijderde foto's herstellen

Verwijderde foto’s herstellen

Verwijderde foto’s herstellen

DOOR KENNETH VERBURG IN  

Afgelopen weekend heb ik voor een kennis bijna 250 foto’s terug kunnen halen van een SD kaart die als verloren waren beschouwd door het per ongeluk formatteren van de geheugenkaart. Dit heb ik gedaan met het Windows/Mac programma PhotoRescue (betaald), maar ook het Windows programma Recuva (gratis) wordt goed besproken.

Belangrijk om te onthouden is dat je op het moment dat de geheugenkaart corrupt raakt of dat je per ongeluk de geheugenkaart wist, je stopt met fotograferen met die kaart, hem uit je camera haalt en apart houdt totdat je in de buurt van een computer bent.

Het per ongeluk wissen van je geheugenkaart betekent voor de meeste cameramerken niet dat je foto’s echt kwijt zijn, ze zijn alleen verborgen voor je camera en computer. Nikon en Canon camera’s wissen de kaart niet volledig en je kunt dan de foto’s (gedeeltelijk) terughalen. Bij Olympus verschilt het per camera en Sony camera’s wissen vaak volledig, hoewel dat de laatste tijd ook per camera lijkt te verschillen.

Plaats je nieuwe foto’s op het gewiste kaartje, dan overschrijven ze de oude foto’s. Vanaf dat moment kunnen de foto’s niet meer worden hersteld. Ook het wissen van het geheugenkaartje in je computer kan betekenen dat de foto’s niet meer kunnen worden hersteld. Wis een geheugenkaart daarom altijd in de camera zelf (controleer dat je een back-up hebt!).

Let op, overschrijven hoeft niet per se te betekenen dat je de eerste foto van de geheugenkaart kwijt bent als je één nieuwe foto neemt. Die foto kan ook zomaar een middelste of laatste foto overschrijven of meerdere foto’s gedeeltelijk overschrijven. Van de kaart afblijven dus!

Mocht je toch foto’s kwijt dreigen te raken, raak niet in paniek, neem je voorzorgsmaatregelen (kaartje uit de camera, apart houden en niet meer aankomen) en probeer de foto’s bij thuiskomst te herstellen op de computer.

error: Content is protected !!